zdroj: Shutterstock.com
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Bean to bar čokoláda – vychutnejte si nejpoctivější čokoládu na světě

Pavlína Klaudová
01.05.2024

Bean to bar versus komerční čokolády ze supermarketu

Tradiční čokolády, které najdete v supermarketu jsou prostě a jednoduše produkty masivních výrobních procesů. A je vlastně jedno, jestli jsou to ty z nižších nebo vyšších cenových kategorií. I když za ně zaplatíte mnohdy již nekřesťanské peníze, něco jim chybí. Mohou být poměrně kvalitní, s vysokoprocentním obsahem kakaa, bez přidaných látek nebo palmojádrového či palmového oleje a dalších „super“ ingrediencí, ale přesto to není ono.

Bean to bar čokoládu prostě nenahradí. Kromě toho, že za ní stojí vysoké etické hodnoty, poskytuje absolutní gurmánský zážitek a vede všechny, kdo si ji oblíbí, k většímu přemýšlení o svojí celkové spotřebě tohoto úžasného sladkého pokladu. Ne, není levná, ale zase představuje možnost užít si při její konzumaci svůj malý kakaový svátek. 

Čokoláda od fazolí po tyčinku je prostě životní filosofie

Řemeslná čokoláda, založená na konceptu od bobů po tyčinku je absolutním návratem ke kořenům. Čokolateriér, který ovládá umění výroby bean to bar, má absolutní kontrolu nad celým výrobním procesem produktu, od výběru zrn až po balení a výsledný konečný produkt. Prostě si prochází vším, od pražení bobů, přes jejich drcení, mletí, hnětení, konšování, temperování, formování, ručního lití. Jde o naprosto jiný přístup, než který je prezentován velkými firmami. 

Kromě výrobního procesu odlišuje takovouto čokoládu nejen naprosto vynikající, plná a smysly opojující chuť, ale jsou na ni navázány i další hodnoty. Často je napojená na malé rodinné podniky, které pěstují kakaové boby v etických podmínkách a pod fair trade pravidly. Přímý kontakt s producenty kakaových bobů umožňuje výrobcům čokolády bean to bar vybrat výjimečné příchutě a zároveň propagovat staré recepty a původní odrůdy kakaových bobů. 

Rovněž se u nich setkáte s výrazným důrazem na ekologii a celkové etické hodnoty, vzdalující se od moderního konzumního světa. Výrobci bean to bar čokolád reagují na přání těch, kteří si chutné tabulky pořídí, aby přistupovali zodpovědněji nejen k tomu, co jí celkově, ale také si dávali pozor na etiku v rámci sekce pochutin.

Čokoláda jako spojenec zdraví

Bean to bar čokoláda sice nepatří mezi nejlevnější. Ale díky skvělému zdroji kakaových bobů a tradičním procesům úpravy je ideálním spojencem zdraví. Kvalitní kakao je skvělým zdrojem vlákniny pro pohodové zažívání. Obsahuje i polyfenoly, důležité pro posilování přirozené imunity, flavonoidy, které mají silný antioxidační potenciál. Konzumace kvalitní hořké čokolády je doporučována pro podporu krevního oběhu. 

Je výborná pro doplnění hořčíku do organismu. Pomáhá tak bojovat proti stavům psychického i fyzického vyčerpání. Aminokyselina tryptofan je důležitá pro tvorbu hormonu seretoninu v organismu. Jmenovaný hormon funguje jako neurotransmiter, poskytuje pocit klidu, bezpečí a pohody, proto je čokoláda často jmenována jako pomocník dobré nálady a účinné přírodní antidepresivum. 

Zdroje: ncbi.nlm.nih.govncbi.nlm.nih.govfairtrade.net

Autor: Pavlína Klaudová

Jak dosáhnout zdravé pokožky s pomocí BIO přírodních produktů
Seboroická dermatitida – jak se liší od ekzému a co na ní zabírá?

Další články

Péče o pokožku po permanentním make-upu
Péče o tělo

Péče o pokožku po permanentním make-upu

11.04.2024

Kdo by nechtěl mít dokonalý vzhled každý den, aniž by musel trávit hodiny před zrcadlem? Permanentní make-up nebo také mikropigmentace je inovativní technika, která přináší možnost ...